Schilder Gebruikerservaring: Schildersbedrijf Sikkens

Jan Peter Santing, Schildersbedrijf Sikkens, Norg

Meer gemak in minder tijd

“Een paar weken geleden heb ik Robaws aanbevolen aan een bevriende aannemer”, zegt Jan Peter Santing, directeur/eigenaar van Schildersbedrijf Sikkens in het Groningse Norg. “Ik heb met verschillende programma’s gewerkt en dit springt er wel uit. Veel functionaliteit en vooral: veel gemak. Een voorbeeldje? Als er na twee weken nog geen reactie op een offerte is gekomen, gaat er automatisch een vriendelijke mail uit. Ik bepaal wat er in de mail staat en wat de termijn is om te versturen, maar de rest is geautomatiseerd. Daar hoef ik dus niet meer aan te denken en geen tijd meer aan te besteden. Dat is iets kleins, maar zo helpt het programma een MKB–ondernemer als ik op veel momenten.”

Een ander voorbeeld is dat het programma automatisch de status van een opdracht aanpast als dat kan. Als je de eindfactuur hebt gestuurd, krijgt een project automatisch de status ‘gefactureerd’. Dat geeft mij meer inzicht zonder dat ik er iets voor hoef te doen.”

Robaws is voor MKB’ers als ik

Jan Peter nam Schildersbedrijf Sikkens in 2006 over. Het bedrijf was toen een traditioneel schildersbedrijf met een verfspeciaalzaak. “Op dat moment werd er gewerkt met Word en Excel. Er was geen ruimte om te investeren in een erp–programma. De programma’s die ik leerde kennen, waren ook niet toegesneden op een MKB–bedrijf van onze omvang. Ik heb een tijdlang de administratie gedaan in een eenvoudig programma en hield in Excel de projectadministratie bij. Het bedrijf is stap voor stap gemoderniseerd.

De activiteiten werden uitgebreid met kleine bouwkundige werkzaamheden en (isolerende) beglazing, dit laatste onder de handelsnaam Glas Centrale Noord. Ook de administratie en boekhouding is gemoderniseerd. In 2020 ben ik voor het eerst gaan werken met een erp–programma voor de (af)bouw. Dat beloofde meer dan het kon waarmaken. Eind 2023 kwam ik in contact met Robaws by Sidekick. Ik had mijn reserves, maar ben nu blij met de overstap. Het biedt zonder poespas precies wat een bedrijf als het onze nodig heeft.”

Goede ondersteuning implementatie

“Mijn calculator en ik wilden de tijd nemen om alles uit Robaws te halen wat er in zit. Sidekick gaf dat ook aan: voer eerst de stambestanden in en voeg dan in de praktijk steeds een module van Robaws toe in je werk. Zo hebben we het gedaan. We hadden regelmatig een bespreking via Teams om stappen te zetten. Vragen die tijdens het werken opkwamen, verzamelde ik. Vaak gebeurt dat natuurlijk in het weekend. Het mooie is: vrijwel altijd kreeg ik in het weekend of de maandag erop ook antwoord. Sidekick weet heel goed hoe het werkt in het MKB!”

Sneller offreren

We hebben zelf besloten om in het begin, dat was februari 2024, nog te blijven calculeren in het oude programma. We wilden gewoon door kunnen blijven werken. Na enkele maanden gebruikten we bijna alles van Robaws en maakten we er ook de calculaties en offertes in. En ja, dat gaat een stuk sneller dan voorheen. Jammer dat we niet gemakkelijker zelf de lay out kunnen bepalen, maar daar wordt aan gewerkt. Want Robaws is heel actief bezig met de permanente verbetering van het programma. Signalen worden gemakkelijk en snel opgepikt. Mooi is trouwens ook dat we in Robaws gemakkelijk onze twee poten, schilderwerk en glaswerk, naast elkaar in één administratie kunnen invoeren.”

“Eind 2023 kwam ik in contact met Robaws by Sidekick. Ik had mijn reserves, maar ben nu blij met de overstap. Het biedt zonder poespas precies wat een bedrijf als het onze nodig heeft.”

Jan Peter Santing, Schildersbedrijf Sikkens

Bekijk ook andere Gebruikerservaringen: Guido Petit dit de la Roche, Veste Derks Schilders